Találj meg minket a Facebook-on
Beszámoló az 1956-os forradalomról
2021.11.12.

Ünnepi megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharcról

 

Iskolánkban 2021. október 22-én emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. Krasznahorkai László tanár úr állította össze a mind élő szereplős, mind pedig audiovizuális és zenés elemeket is tartalmazó műsort. A műsor előadásában a 10.F osztály tanulói voltak segítségére.

A Himnusz közös eléneklése után Várkonyi Zsófia ismertette a hallgatósággal az 1956-os eseményeket. A műsor alatt, aláfestő zeneként Beethoven Egmont nyitánya szólt. Ezután Keller Anikó olvasott fel részleteket Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című verséből. Ezt követően egy rövid dokumentumfilm-részlet következett: Érdekességek ’56-ról címmel. A diákok előadását PowerPoint bemutatóval festették alá, amelyet a szabadságharcról készült képekből válogattak össze. A film után Hajdú Csilla adta elő Kiss Dénes: Velünk vagy ellenünk? című versét.

Ezután Krasznahorkai tanár úr Kányádi Sándor: Naplótöredék című megzenésített versét adta elő. Szőcs Petra ésEsztrenga-Horváth Viktória naplótöredékeket olvastak föl az egyetemisták, fiatalok visszaemlékezéseiből. Ezt követte egy videoklip: Újhold – Buda Ferenc: Pesten esik a hó 1956 című versének megzenésítése.

Majd ismét Krasznahorkai tanár úr ragadta magához a mikrofont, aki Pilinszky János: Vesztőhely télen című versét adta elő saját megzenésítésében.

Végezetül Várkonyi Zsófia az ’56 leverését követő megtorlásokról és a 200 ezer magyar ember emigrációjáról beszélt. A műsor zárásaként a szereplők közösen elénekelték Bródy János: Ha én rózsa volnék című dalát.

A műsor kivitelezésében (technikai eszközök, hangosítás) Varga Bence 13.SZÉB osztályos tanuló és Bódis Barbara (fotózás) tanárnő segítette az előadók munkáját.

Nyomtatás
További kérdései vannak?
Írjon nekünk, és kollégáink hamarosan e-mailben vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot:

felnőttképzés, szakképzés, szakiskola, vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem, idegenvezető képzés, cukrász képzés, fodrász, szakács képzések Budapesten, felnőtt oktatás

VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. Magas színvonalú képzések és jó elhelyezkedési lehetőségekkel bíró szakképzések Budapesten. Felnőttképzéseink, szakképzéseink között a következő szakmák szerepelnek: szakács, cukrász, pincér, vendéglátó eladó, eladó, fodrász, vendéglátásszervező-vendéglős, idegenvezető, logisztikai ügyintéző és számos további szakképzés is.