Találj meg minket a Facebook-on
Erasmus+
2024.03.19., Kedd

Az Erasmus+ programról

 

2014. január 1-jén elindult az Európai Unió új oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja, az Erasmus+.

Európának biztosítania kell polgárai számára a tudásalapú társadalomban szükséges oktatást, készségeket és kreativitást. Gyorsan változó világunkban a megújuló oktatási rendszereknek alkalmazkodniuk kell a tanítás és tanulás új formáihoz, kihasználva az új lehetőségeket. Az oktatás, a képzés és a nem formális tanulás fontos tényező a munkahelyteremtésben és Európa versenyképességének növelésében. Az Erasmus+ ennek érdekében 2014 és 2020 között 14,7 milliárd eurót biztosít az európai oktatás, képzés, ifjúsági szakma és sport megerősítésére. 

Az Erasmus+ program támogatja, hogy a szakképzésben tanuló diákok és a szakképzéssel foglalkozó szakemberek szakmai gyakorlaton vehessenek részt külföldön, s ezáltal Európa-szerte javuljon a szakképzés színvonala. A program segíti, hogy a szakképző intézmények stratégiai partnerségeket hozzanak létre más intézményekkel és különböző cégekkel annak érdekében, hogy szoros kapcsolat épüljön ki az oktatás és képzés, illetve a munka világa között.

Mi az Erasmus+ célja a szakképzés területén?

·           a szakképzés minőségének javítása.

·           az oktatásban, képzésben dolgozók szakmai fejlődésének támogatása.

·           a tanulók elhelyezkedési esélyeinek növelése és a sikeres élethez szükséges készségeik fejlesztése.

·           az európai együttműködés megerősítése a szakképzésben.

Mely országok vesznek részt az Erasmus+ programban?

A program teljes jogú résztvevői:

·           az Európai Unió tagállamai

·           Izland, Liechtenstein, Macedónia, Norvégia, Törökország

 

A Tempus Közalapítvány az alábbi 10 ellenállhatatlan érvet sorolja fel az Erasmus+ programban való részvétel mellett.

1.      Nyelvtanulás.Te is tudod: ez ma már mindenhol alap elvárás. Hiába szenvedsz évekig az iskolapadban vagy nyelvtanfolyamokon, sosem leszel olyan profi, mintha kint élsz egy ideig az anyaországban és nap mint nap gyakorlod a nyelvet.

2.      Kultúra.A külföldi ösztöndíj programok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy megismerd egy másik ország szokásait, lakóit, életét. Minden egyes kint töltött nappal felfedezhetsz valami újat. Valóban olyan precízek a németek? És minden olasz pizzát eszik? Vajon Londonban tényleg mindig esik az eső?

3.      Tanulás.Azon túl, hogy új ismeretekkel gazdagodsz, beleláthatsz egy másik ország oktatási rendszerébe.

4.      Szakmai fejlődés. Nemcsak a tanulmányaidat, hanem akár a szakmai gyakorlatodat is eltöltheted külföldön, így a fejlődésed garantált. Persze az sem utolsó szempont, hogy az önéletrajzodban később ez igen csak jól fog mutatni.

5.      Barátok.Nem Te leszel ott az egyetlen külföldi hallgató, rajtad kívül jó eséllyel több tucat más belevaló cserediák érkezik a világ minden egyes pontjáról. Jó alkalom, hogy ismerkedj, nyitottabb légy, új barátokat, kapcsolatokat szerezz. Sőt, még az is lehet, hogy köztük találod meg életed szerelmét.

6.      Még több utazás. A legtöbb hazatért diák arról számol be, hogy a kint töltött idő alatt életre szóló barátságokat kötött. Ennek pedig az a kellemes következménye, hogy később is látogatni fogjátok egymást. Ő meglátogat Téged Magyarországon, Te meg őt Berlinben, Rómában vagy Párizsban. Vagy bárhol máshol. A lényeg: garantáltan világutazó maradsz.

7.      Szórakozás.Gondolj bele: 33 ország diákjaival fogsz együtt tölteni néhány hónapot. Számtalan program, kirándulás, kulturális esemény, igazi nemzetközi kavalkád vár rád.

8.      Életre szóló élmények.Kint rengeteg új inger, benyomás fog érni, amik jelentősen alakítanak azon, ahogy a világot látod. Talán egy tengerparti naplementében, egy feledhetetlen estében vagy egy új baráttal való beszélgetésben találod meg azokat a pillanatokat, amikre mindig nagy szeretettel fogsz emlékezni. Az biztos, hogy az unokáknak lesz majd mit mesélned.

9.      Önismeret.Akárhonnan is nézzük, egy idegen országban egyedül boldogulni az igazi mélyvíz. Cápákkal. Jó alkalom arra, hogy jobban megismerd saját magadat, azt, hogy hogyan reagálsz a legkülönfélébb helyzetekre. Az elején nem lesz könnyű, talán szíved szerint haza is rohannál, de ahogy múlnak a napok, rá fogsz jönni, mennyi mindenre képes vagy.

10.   Függetlenedés.Külföldön nincs ott se anyu, se apu, így meg kell tanulnod magadra számítani, a saját talpraesettségedben bízni. Azért ne izgulj, a helyiek kedves emberek és minden segítséget meg fognak adni, amire szükséged lesz. De tény: mire hazatérsz, elkerülhetetlenül megtapasztalod, mit is jelent valójában önállónak lenni. Ez talán a legnagyobb lépés a felnőtté válás rögös útján.

Nyomtatás
További kérdései vannak?
Írjon nekünk, és kollégáink hamarosan e-mailben vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot:

felnőttképzés, szakképzés, szakiskola, vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem, idegenvezető képzés, cukrász képzés, fodrász, szakács képzések Budapesten, felnőtt oktatás

VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. Magas színvonalú képzések és jó elhelyezkedési lehetőségekkel bíró szakképzések Budapesten. Felnőttképzéseink, szakképzéseink között a következő szakmák szerepelnek: szakács, cukrász, pincér, vendéglátó eladó, eladó, fodrász, vendéglátásszervező-vendéglős, idegenvezető, logisztikai ügyintéző és számos további szakképzés is.