Találj meg minket a Facebook-on
Határtalanul program - beszámoló
2018.06.22.

2017 tavaszán vettük fel a kapcsolatot a Határtalanul pályázat kapcsán a szovátai Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskolával, amely intézmény hasonló szakképzést nyújt, mint iskolánk. A projekt fő témája Arany János korának étkezési szokásai. Ennek megfelelően választottuk ki diákjainkat és szerveztük programjainkat.

Az előkészítő órán ismertettük a budapesti és erdélyi programelemeket, valamint azok időpontjait. A tanulókat hasznos utazási tanácsokkal láttuk el, illetve az erdélyi magyarság létszámáról, történetéről és Románia etnikai összetételéről informáltuk őket.


A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Diákjaink megismerkedtek Arany János költő és a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárának életével a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTA látogatása során. A korabeli vendéglátással kapcsolatos tudnivalókat a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum pedagógusainak köszönhetően ismerték meg. Mindezt a projektfeladat elkészítése során hasznosították.

2018. április végén 25 diák és 3 kísérőtanár érkezett Erdélyből, szovátai cserepartnerünktől Budapestre. Pályázatunk témája Arany János korának étkezési szokásai és kultúrája, vendégeink programját ennek a tematikának megfelelően alakítottuk. Az erdélyi diákok magyarországi tartózkodása bővelkedett szakmai, kulturális és szórakoztató programokban, amelyeken a VIK Középiskola diákjai is részt vettek. Mindannyiunk számára emlékezetes maradt a budapesti diákok buszos idegenvezetése, a korabeli menüsor közös összeállítása és a Baptista Szeretetszolgálat által felajánlott cirkuszlátogatás.
A négynapos budapesti látogatást projektfeladatokkal zártuk, amelyek során az erdélyi és magyar diákok vegyes csapatokban plakátkiállítást rendeztek a megszerzett ismereteikből és élményeikből.
Fájó szívvel búcsúztunk tőlük a mihamarabbi viszontlátás reményében, hiszen a diákok között ezalatt a rövid idő alatt is jó barátságok szökkentek szárba.
 
A következő találkozásra 2018. június elején kerítettünk sort. Egy egész napos fárasztó buszút után elfoglaltuk a szállást Parajdon, ahol a már megismert diákok és pedagógusok meleg szívvel vártak minket. 
Ottlétünk során bebarangoltuk Erdély legszebb tájait, megismerhettük nevezetességeit, a határontúli magyarság helyzetét, kultúráját és vendégszeretetét. Felejthetetlen élmény volt a parajdi sóbánya mélységeinek felfedezése, a Sószoros és a Medve-tó káprázatos panorámája. 
Diákjaink különösen élvezték, hogy betekintést nyerhettek Domokos Kázmér Óvoda, Gimnázium és Szakközépiskola életébe és működésébe. Látogatásunk vidám labdarúgó-mérkőzéssel zárult.
A Határtalanul! program során bár gyorsan eltelt az idő, mégis bízunk benne, hogy személyes kapcsolataink és barátságunk továbbra is fennmaradnak. 
 
Tanulóink 5 darab tablót készítettek, melyeken bemutatták Arany János életútját, munkásságát, korának étkezési szokásait, a használt ételkészítési technológiákat és azok fejlődésének történetét, valamint a 19. század jellegzetes ételeit. Elkészített munkájukat az iskola könyvtárában tekinthette meg a nagyközönség.
 
A projektet lezáró értékelő órán játékos és kötetlen beszélgetés formájában áttekintettük az utazások személyes tapasztalatait és ismereteit, illetve értékeltük a projekt során elkészített plakátokat. 
 
Nyomtatás
További kérdései vannak?
Írjon nekünk, és kollégáink hamarosan e-mailben vagy telefonon felveszik Önnel a kapcsolatot:

felnőttképzés, szakképzés, szakiskola, vendéglátás, idegenforgalom, kereskedelem, idegenvezető képzés, cukrász képzés, fodrász, szakács képzések Budapesten, felnőtt oktatás

VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium. Magas színvonalú képzések és jó elhelyezkedési lehetőségekkel bíró szakképzések Budapesten. Felnőttképzéseink, szakképzéseink között a következő szakmák szerepelnek: szakács, cukrász, pincér, vendéglátó eladó, eladó, fodrász, vendéglátásszervező-vendéglős, idegenvezető, logisztikai ügyintéző és számos további szakképzés is.